Missie en Visie
Op obs Villa Nova kom je thuis! Binnen ons huiskamerconcept creëren wij een plek waar leerlingen mogen opgroeien tot zelfstandige mensen. In de fijne sfeer van de huiskamers spelen, leren, eten, overleggen, beslissen, reflecteren we en dragen leerlingen zorg voor zichzelf en elkaar. Op Villa Nova kijken we naar de individuele behoefte van een kind. Er wordt daarbij gewerkt vanuit een growth mindset. Capaciteiten kun je ontwikkelen, het mag in je eigen tempo en iedereen is in staat, met de juiste begeleiding en overtuiging, zijn of haar capaciteiten te vergroten. Op Villa Nova werken we daarbij met portfolio’s, persoonlijke leergesprekken en ouder- kindgesprekken.
Op onze school willen we onze leerlingen de competenties eigen maken die ze nu, maar vooral in de toekomst nodig hebben. ICT neemt daardoor een belangrijke rol in. Dit wordt ingezet om leerlingen te volgen, maar ook als didactisch middel. Andere 21ste eeuwse competenties krijgen vooral aandacht binnen de thema’s die we in de hele school aanbieden. We werken door middel van onderzoekend en ontwerpend leren.
We streven er altijd naar om ieder kind van 4 tot 12 jaar goed onderwijs te bieden in een uitdagende leeromgeving. We werken daarbij intensief samen met de kinderen, hun ouders en extern betrokken partners. Alle partijen worden mede-verantwoordelijk gemaakt voor het leerproces en als belangrijke bron gezien van informatie en expertise.
De kinderen van Villa Nova staan midden in deze razendsnel ontwikkelende samenleving. Gepersonaliseerd, maar vooral samen.
Welkom!
Missie obs Villa Nova
Villa Nova is een (reguliere) openbare basisschool, die zich kenmerkt door vernieuwend onderwijs in een (huiselijke) vertrouwde omgeving. Ze werkt hiervoor samen met de kinderen, met de ouders en met extern betrokken partners. Villa Nova wil ieder kind van 4 tot 12 jaar goed onderwijs in een uitdagende leeromgeving bieden. Om deze missie te bereiken worden leerlingen en ouders medeverantwoordelijk gemaakt voor het leerproces en als belangrijke bron van informatie en expertise gezien. De leerkrachten doen ertoe en krijgen ruimte hun professionele competenties zoveel mogelijk te benutten. Besluiten liggen zo laag mogelijk in de organisatie. Onderwijs wordt op deze manier dynamischer en sluit continu aan op de individuele behoeften binnen de groepen en de school.
De kinderen van Villa Nova staan midden in de samenleving en worden opgeleid tot wereldburgers. Dat betekent dat je je realiseert dat wat jij doet, effect heeft op de rest van de wereld. Om dit te bereiken moeten kinderen zich (wereld)breed ontwikkelen en excelleren. Er wordt ruim aandacht besteed aan het ontwikkelen van de skills die nodig zijn in deze tijd (samenwerken, probleemoplossend vermogen, ICT-geletterdheid, onderzoekend- en ontdekkend leren, creativiteit, kritisch denken, communiceren, en leren van en met elkaar).
Op Villa Nova kunnen kinderen zichzelf zijn en er is ruimte voor talentontwikkeling. Het streven is dat ieder kind minimaal de kerndoelen behaald. Dat zijn de doelen voor domeinen zoals taal, lezen, rekenen en wereldoriëntatie, die de kinderen aan het eind van groep 8 moeten beheersen en die zijn vastgelegd door het ministerie.
Villa Nova onderscheidt zich door continu in ontwikkeling en lerend te zijn en waarborgt de kwaliteit door middel van feedback en procesgerichte evaluatie door alle betrokkenen (team, leerlingen en ouders).
Visie op leren
‘Leren doe je met elkaar, van elkaar en alleen’.
Op Villa Nova kijken we naar de individuele behoeften van een kind. We kiezen voor een passend aanbod gericht op mogelijkheden en grenzen van ieder kind. De groei van het kind, individueel en in de groep, staat voorop en waar Villa Nova de ondersteuningsbehoefte van het kind niet kan beantwoorden, wordt gezocht naar passend aanbod. Leren zien wij als een actief sociaal proces. We leren van elkaar en met elkaar. Binnen dit proces krijgen onze leerlingen in toenemende mate steeds meer medeverantwoordelijkheid voor het eigen leerproces en worden ze begeleid en gestuurd door professionals. We willen het beste uit het kind halen en streven hierbij om ieder kind minimaal de kerndoelen te laten beheersen. De kerndoelen zijn vertaald in duidelijke leerlijnen, zodat concrete doelen kunnen worden gesteld die omschrijven wat kinderen moeten kennen en kunnen. Met ondersteuning van onder meer de leerlijnen in Parnassys wordt een sterk taal-, lees- en rekenaanbod gecreëerd en krijgt het leren van de Engelse taal een belangrijke rol.
Om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de leerling worden de gegevens rondom het leerproces vastgelegd in het digitale leerlingvolgsysteem van Parnassys en werken de kinderen zodra het kan zelf aan hun digitale portfolio via Social Schools. Twee maal per jaar wordt vanaf groep 3 de IEP-toets afgenomen zodat we de ontwikkelingen van de leerlingen nauw kunnen volgen en ons onderwijs hierop kunnen afstemmen. Naast deze summatieve vorm van het volgen van onze leerlingen, zijn de formatieve assessments ook een belangrijke schakel in het ontwikkelproces. Formatief betekent dat de prestaties van een leerling niet worden vergeleken met die van andere leerlingen, maar met zijn eigen eerdere resultaten. Daarmee wordt de persoonlijke ontwikkeling in beeld gebracht. Onder assessment verstaan we de manier waarop leerlingen vooruit geholpen worden in hun leerproces: o.a. door feedback te geven, vragen te stellen, het leerdoel helder te maken en aan te geven hoe een ‘goed’ leerresultaat eruitziet. Om de doelen van de leerlingen helder te krijgen ligt de nadruk in eerste instantie op de groepsdoelen die worden vastgesteld aan de hand van de kerndoelen. Wanneer blijkt dat de leerling de groepsdoelen voldoende beheerst, kan meer uitdaging geboden worden door de lesstof te verrijken. Wanneer de groepsdoelen meer inoefening vragen is er de mogelijkheid om hier extra ondersteuning in te bieden. Naarmate de leerling ouder wordt, zal er ook steeds meer ruimte komen voor persoonlijke doelen. Deze doelen worden samen met de leerling en de leerkracht vastgesteld (van teacher assessment - naar peer assessment - naar self assessment). Deze vaardigheid kan alleen van kinderen worden verwacht als zij zelf ook getraind worden in hoe dit te doen. Dat doen we door hen inzicht te geven in het leren via een growth mindset en met metacognitieve vaardigheden (leer-kracht) zoals concentreren, doorzetten, proberen, genieten van het leren en je fantasie gebruiken.
Pedagogische visie
‘Relatie, competentie en autonomie’.
Door te kiezen voor een huiskamer als lokaal zorgt Villa Nova voor een vertrouwde omgeving. In deze omgeving zijn de leerlingen en de leerkracht er samen verantwoordelijk voor dat iedereen zich veilig en thuis voelt. Door de verantwoordelijkheid ook bij de kinderen te leggen wordt de onderlinge betrokkenheid vergroot. Om de veiligheid binnen de huiskamer te waarborgen is het uitgangspunt binnen Villa Nova het waarderen van elkaars kwaliteiten en accepteren van elkaars tekortkomingen. Op Villa Nova zien we de verschillen tussen elkaar als een verrijking. Kinderen zullen bij ons de ruimte ervaren om zich steeds meer te ontwikkelingen tot zelfstandige wereldburgers.
Visie op ICT
ICT heeft een belangrijke rol op obs Villa Nova, aangezien volgens onderzoek digitale geletterdheid één van de competenties is die kinderen zich eigen moeten maken voor de toekomst. ICT wordt ingezet om leerlingen te volgen, maar ook als didactisch middel. Op obs Villa Nova leren de kinderen hoe veilig kan worden omgegaan met internet en Social Media (mediawijsheid) en het vinden van betrouwbare informatie door dit regelmatig te bespreken en evalueren met de kinderen. ICT wordt op obs Villa Nova ingezet als didactisch middel, waarbij wordt gestreefd naar een afwisseling tussen het werken met en zonder Chromebook (individueel of in groepen). ICT als didactisch middel wordt ten eerste ingezet om gericht de individuele leerling te kunnen laten oefenen (met name bij rekenen, lezen en spelling) en ten tweede om de leerlingen in staat te stellen kennis te vergaren, delen en samen te werken (met name bij wereldoriëntatie). Daarnaast wordt ICT ingezet als communicatiemiddel met ouders (o.a. via Social Schools) en wordt ICT gebruikt als marketingmiddel via de website en Facebook. De één leert makkelijk door een klassikale les of video te volgen, terwijl de ander genoeg heeft aan het lezen van een tekst. De nieuwe digitale toepassingen ondersteunen de verandering van kennisoverdracht naar kennisconstructie. Ze stimuleren samenwerkingsverbanden binnen en buiten de school. Zo biedt een digitale overdracht de mogelijkheid om een ononderbroken leerproces te organiseren als een leerling afwezig is geweest. Ook vergemakkelijkt het de communicatie tussen school en opvang. Daarnaast kunnen de leerlingen tijdens de BSO of voorschoolse opvang bij hun bestanden en kunnen zij ermee aan de slag indien gewenst.
Op onze school willen we onze leerlingen de competenties eigen maken die ze nu, maar vooral in de toekomst nodig hebben. ICT neemt daardoor een belangrijke rol in. Dit wordt ingezet om leerlingen te volgen, maar ook als didactisch middel. Andere 21ste eeuwse competenties krijgen vooral aandacht binnen de thema’s die we in de hele school aanbieden. We werken door middel van onderzoekend en ontwerpend leren.
We streven er altijd naar om ieder kind van 4 tot 12 jaar goed onderwijs te bieden in een uitdagende leeromgeving. We werken daarbij intensief samen met de kinderen, hun ouders en extern betrokken partners. Alle partijen worden mede-verantwoordelijk gemaakt voor het leerproces en als belangrijke bron gezien van informatie en expertise.
De kinderen van Villa Nova staan midden in deze razendsnel ontwikkelende samenleving. Gepersonaliseerd, maar vooral samen.
Welkom!
Missie obs Villa Nova
Villa Nova is een (reguliere) openbare basisschool, die zich kenmerkt door vernieuwend onderwijs in een (huiselijke) vertrouwde omgeving. Ze werkt hiervoor samen met de kinderen, met de ouders en met extern betrokken partners. Villa Nova wil ieder kind van 4 tot 12 jaar goed onderwijs in een uitdagende leeromgeving bieden. Om deze missie te bereiken worden leerlingen en ouders medeverantwoordelijk gemaakt voor het leerproces en als belangrijke bron van informatie en expertise gezien. De leerkrachten doen ertoe en krijgen ruimte hun professionele competenties zoveel mogelijk te benutten. Besluiten liggen zo laag mogelijk in de organisatie. Onderwijs wordt op deze manier dynamischer en sluit continu aan op de individuele behoeften binnen de groepen en de school.
De kinderen van Villa Nova staan midden in de samenleving en worden opgeleid tot wereldburgers. Dat betekent dat je je realiseert dat wat jij doet, effect heeft op de rest van de wereld. Om dit te bereiken moeten kinderen zich (wereld)breed ontwikkelen en excelleren. Er wordt ruim aandacht besteed aan het ontwikkelen van de skills die nodig zijn in deze tijd (samenwerken, probleemoplossend vermogen, ICT-geletterdheid, onderzoekend- en ontdekkend leren, creativiteit, kritisch denken, communiceren, en leren van en met elkaar).
Op Villa Nova kunnen kinderen zichzelf zijn en er is ruimte voor talentontwikkeling. Het streven is dat ieder kind minimaal de kerndoelen behaald. Dat zijn de doelen voor domeinen zoals taal, lezen, rekenen en wereldoriëntatie, die de kinderen aan het eind van groep 8 moeten beheersen en die zijn vastgelegd door het ministerie.
Villa Nova onderscheidt zich door continu in ontwikkeling en lerend te zijn en waarborgt de kwaliteit door middel van feedback en procesgerichte evaluatie door alle betrokkenen (team, leerlingen en ouders).
Visie op leren
‘Leren doe je met elkaar, van elkaar en alleen’.
Op Villa Nova kijken we naar de individuele behoeften van een kind. We kiezen voor een passend aanbod gericht op mogelijkheden en grenzen van ieder kind. De groei van het kind, individueel en in de groep, staat voorop en waar Villa Nova de ondersteuningsbehoefte van het kind niet kan beantwoorden, wordt gezocht naar passend aanbod. Leren zien wij als een actief sociaal proces. We leren van elkaar en met elkaar. Binnen dit proces krijgen onze leerlingen in toenemende mate steeds meer medeverantwoordelijkheid voor het eigen leerproces en worden ze begeleid en gestuurd door professionals. We willen het beste uit het kind halen en streven hierbij om ieder kind minimaal de kerndoelen te laten beheersen. De kerndoelen zijn vertaald in duidelijke leerlijnen, zodat concrete doelen kunnen worden gesteld die omschrijven wat kinderen moeten kennen en kunnen. Met ondersteuning van onder meer de leerlijnen in Parnassys wordt een sterk taal-, lees- en rekenaanbod gecreëerd en krijgt het leren van de Engelse taal een belangrijke rol.
Om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de leerling worden de gegevens rondom het leerproces vastgelegd in het digitale leerlingvolgsysteem van Parnassys en werken de kinderen zodra het kan zelf aan hun digitale portfolio via Social Schools. Twee maal per jaar wordt vanaf groep 3 de IEP-toets afgenomen zodat we de ontwikkelingen van de leerlingen nauw kunnen volgen en ons onderwijs hierop kunnen afstemmen. Naast deze summatieve vorm van het volgen van onze leerlingen, zijn de formatieve assessments ook een belangrijke schakel in het ontwikkelproces. Formatief betekent dat de prestaties van een leerling niet worden vergeleken met die van andere leerlingen, maar met zijn eigen eerdere resultaten. Daarmee wordt de persoonlijke ontwikkeling in beeld gebracht. Onder assessment verstaan we de manier waarop leerlingen vooruit geholpen worden in hun leerproces: o.a. door feedback te geven, vragen te stellen, het leerdoel helder te maken en aan te geven hoe een ‘goed’ leerresultaat eruitziet. Om de doelen van de leerlingen helder te krijgen ligt de nadruk in eerste instantie op de groepsdoelen die worden vastgesteld aan de hand van de kerndoelen. Wanneer blijkt dat de leerling de groepsdoelen voldoende beheerst, kan meer uitdaging geboden worden door de lesstof te verrijken. Wanneer de groepsdoelen meer inoefening vragen is er de mogelijkheid om hier extra ondersteuning in te bieden. Naarmate de leerling ouder wordt, zal er ook steeds meer ruimte komen voor persoonlijke doelen. Deze doelen worden samen met de leerling en de leerkracht vastgesteld (van teacher assessment - naar peer assessment - naar self assessment). Deze vaardigheid kan alleen van kinderen worden verwacht als zij zelf ook getraind worden in hoe dit te doen. Dat doen we door hen inzicht te geven in het leren via een growth mindset en met metacognitieve vaardigheden (leer-kracht) zoals concentreren, doorzetten, proberen, genieten van het leren en je fantasie gebruiken.
Pedagogische visie
‘Relatie, competentie en autonomie’.
Door te kiezen voor een huiskamer als lokaal zorgt Villa Nova voor een vertrouwde omgeving. In deze omgeving zijn de leerlingen en de leerkracht er samen verantwoordelijk voor dat iedereen zich veilig en thuis voelt. Door de verantwoordelijkheid ook bij de kinderen te leggen wordt de onderlinge betrokkenheid vergroot. Om de veiligheid binnen de huiskamer te waarborgen is het uitgangspunt binnen Villa Nova het waarderen van elkaars kwaliteiten en accepteren van elkaars tekortkomingen. Op Villa Nova zien we de verschillen tussen elkaar als een verrijking. Kinderen zullen bij ons de ruimte ervaren om zich steeds meer te ontwikkelingen tot zelfstandige wereldburgers.
Visie op ICT
ICT heeft een belangrijke rol op obs Villa Nova, aangezien volgens onderzoek digitale geletterdheid één van de competenties is die kinderen zich eigen moeten maken voor de toekomst. ICT wordt ingezet om leerlingen te volgen, maar ook als didactisch middel. Op obs Villa Nova leren de kinderen hoe veilig kan worden omgegaan met internet en Social Media (mediawijsheid) en het vinden van betrouwbare informatie door dit regelmatig te bespreken en evalueren met de kinderen. ICT wordt op obs Villa Nova ingezet als didactisch middel, waarbij wordt gestreefd naar een afwisseling tussen het werken met en zonder Chromebook (individueel of in groepen). ICT als didactisch middel wordt ten eerste ingezet om gericht de individuele leerling te kunnen laten oefenen (met name bij rekenen, lezen en spelling) en ten tweede om de leerlingen in staat te stellen kennis te vergaren, delen en samen te werken (met name bij wereldoriëntatie). Daarnaast wordt ICT ingezet als communicatiemiddel met ouders (o.a. via Social Schools) en wordt ICT gebruikt als marketingmiddel via de website en Facebook. De één leert makkelijk door een klassikale les of video te volgen, terwijl de ander genoeg heeft aan het lezen van een tekst. De nieuwe digitale toepassingen ondersteunen de verandering van kennisoverdracht naar kennisconstructie. Ze stimuleren samenwerkingsverbanden binnen en buiten de school. Zo biedt een digitale overdracht de mogelijkheid om een ononderbroken leerproces te organiseren als een leerling afwezig is geweest. Ook vergemakkelijkt het de communicatie tussen school en opvang. Daarnaast kunnen de leerlingen tijdens de BSO of voorschoolse opvang bij hun bestanden en kunnen zij ermee aan de slag indien gewenst.